Adina Demian
Psihoterapeut
Alege sa iti traiesti viata
in armonie si echilibru interior !

Gelozia: Boală Incurabilă?

Cum este percepută Gelozia?

Tema geloziei a fost atât arhaic cât şi contemporan dezbătută,  prezentată si mai ales, trăită in toate formele ei, atât in viața personajelor reale cât si in cea a personajelor literare. Pentru a ne reaminti constanţa şi trăinicia geloziei în existenţa oamenilor, vă invit să aruncaţi pentru o secundă privirea în Iliada lui Homer, mai târziu prin anii 1200 în Cântecul Nibelungilor, sau prin anii 1600, perioada lui Shakespeare, în Othello şi de ce nu, astăzi, pe canalele de televiziune sau pe paginile ziarelor, în care această tematică este de mare actualitate.

Câţiva dintre clienţii mei actuali în psihoterapie, afirmă despre gelozie: ”Mă enervează la culme faptul că sunt geloasă! Nu prea înţeleg de unde provine sentimentul asta... îmi creează nesiguranţă şi teamă!” sau “ Gelozia pentru mine e ca o umbră care mă urmăreşte mereu…, mă schimbă aşa de mult încât nu mă recunosc…, e sentimentul de neîncredere în forţele proprii…!” ; “Pentru mine, gelozia e mult mai puternică decât mine… gândesc tot timpul că iubitul meu îmi este infidel… din ce în ce mai mult, cred că, gelozia devine o boală...!” Exemplele pot continua la nesfârşit, deoarece, acest sentiment este trăit într-o manieră chinuitoare de foarte mulţi dintre noi.

Ce este Gelozia?

Oricâte definiţii a îmbrăcat de-a lungul timpului, gelozia poate fi caracterizată ca fiind: “sentimentul chinuitor provocat de bănuiala sau incertitudinea că persoana iubită este infidelă.”Gelozia este un sentiment profund, tenace şi uneori, dificil de modificat. De cele mai multe ori, gelozia corespunde fricii de a fi abandonat, în cazul în care partenerul se ataşează de o altă persoană. Gelozia nu ascunde numai un sentiment, ci şi un întreg comportament, o strategie întreagă şi se manifestă printr-o teamă cu atât mai mare cu cât individul gelos este mai puţin apt să-şi găsească el însuşi protecţia necesară.

Cum prezintă un psiholog cunoscut, în una dintre scrierile sale, gelozia “se aseamănă unei întregi combinaţii în care se amestecă dragostea, seducţia (pentru a-ţi reţine partenerul), teama (“Rămâi cu mine pentru a mă proteja”), mania (a-l înfricoşa pe celălalt supărându-te dacă el îşi manifestă dorinţa de a pleca), morala (“Datoria ta este să te ocupi de familie”, şantajul (“Voi muri sau mă voi sinucide dacă vei continua astfel”), culpabilizarea (“Dacă iubeşti pe altcineva, înseamnă că nu mă mai iubeşti pe mine”), suferinţa (“Nu mai dorm din cauza asta”), boala (depresia), forţa (îl reţii prin violenţă, bani, imobilizare), luarea de ostatici (copiii), ideologia (“întotdeauna amândoi împreună”, “trebuie să ne spunem tot”), autoritatea (“Nu poţi avea cheile de la maşină”).

De unde vine Gelozia?

Cum probabil aţi observat din exemplele anterioare pe care vi le-am prezentat, la baza acestui sentiment neplăcut , se află nişte credinţe negative (gânduri, imagini), care de cele mai multe ori sunt false, în neconcordanță cu realitatea. Psihoterapia cognitiv-comportamentală le numeşte gânduri negative dezadaptative. De ce dezadaptative? Deoarece nu fac bine individului care le are, provocându-i emoţii puternice negative precum furie, neîncredere, scepticism accentuat, etc…, într-un cuvânt, suferinţă! Totodată, aceste emoţii puternice negative care au la bază acest tip de gândire dezadaptativă, nu fac bine nici celor din jurul persoanei în cauză, ajungându-se, nu de puţine ori datorită acestei gândiri la un mod de viaţă lipsit de armonie şi înţelegere.

Ce se întâmplă în mintea “Gelosului”?

De cele mai multe ori, în mintea celui pe care-l frământă sentimentul geloziei, se prelindă aproape neîncetat diverse etichete false! Cele mai dese etichete pe care el le are, au ca scop, propria lui persoană, cu alte cuvinte, este vorba despre autoevaluare globală negativă (etichetare negativă asupra propriei persoane) şi catastrofarea evenimentului perceput. Această autoevaluare globală negativă are la bază credinţele iraţionale, false despre care vă vorbeam mai sus, cum ar fi: ”Dacă nu sunt mereu băgat în seamă la aceeaşi intensitate de către iubita mea, înseamnă că nu mă mai place, mă înşeală şi asta e Îngrozitor şi Insuportabil!”, “Dacă iubitul meu întârzie de la muncă, sigur mă înşeală şi asta e îngrozitor şi insuportabil!”, Dacă partenerul meu, cochetează cu altă femeie, înseamnă că eu nu am valoare şi asta e cel mai îngrozitor lucru care mi se poate întâmpla!”, “Dacă iubita mea glumeşte cu colegul de muncă, înseamnă că eu nu sunt suficient de bun şi ceea ce face ea e o catastrofă!”, “Dacă iubita mea mă părăseşte, viaţa mea s-a terminat, sunt un ratat!”, “Dacă iubitului meu îi place să meargă la bowling cu colegii de muncă, asta înseamnă că nu-i place să meargă cu mine, cu alte cuvinte eu sunt incapabilă să-l fac să se simtă bine!” etc.

Ce să fac când apare sentimentul chinuitor al geloziei?

Citind exemplele anterioare, puteţi observa că, ceea ce se întâmplă în mintea gelosului, sunt gânduri şi imagini care pentru mulţi pot fi copleşitoare şi foarte dureroase, astfel încât manifestările geloziei pot lua diverse forme înspăimântătoare!

Prima sugestie pe care v-o ofer este, ca, în momentul în care se manifestă sentimentul geloziei să fiţi conştienţi de gândul care stă la baza declanşării geloziei şi să faceţi tot ce puteţi ca să-l raţionalizaţi şi să-l decatastrofaţi, în fond, nimic nu este îngrozitor şi insuportabil din viaţa dumneavoastră, pot fi evenimente dificile şi greu de suportat, dar cu siguranţă că le veţi face faţă!

Epictet spunea: “oamenii nu sunt afectaţi de ceea ce li se întâmplă, ci de cum interpretează ei ceea ce li se întâmplă!” Cu alte cuvinte, când sunteţi geloşi, fiţi foarte atenţi la felul în care interpretaţi şi deformaţi evenimentul, iar dacă veţi avea răbdare cu gândurile dumneavoastră, există posibilitatea să scăpaţi de gelozie!

Totodată, o manieră profesionistă şi adecvată pentru a scăpa de acest sentiment neplăcut este psihoterapia cognitiv-comportamentală, unde veţi fi asistat(ă) pe întreg procesul terapeutic de un specialist.

Îţi doresc mult succes şi încredere în capacitatea ta de a scăpa de gelozie!

Cu căldură,

Psihoterapeut Adina Demian 

Pentru programări: tel: 0722453300 | email: psiholog@adinademian.ro

Copyright © 2013 Adina Demian. Prin utilizarea acestui site acceptati politica acestui site de utilizare a cooki-urilor.