Adina Demian
Psihoterapeut
Alege sa iti traiesti viata
in armonie si echilibru interior !

Anxietatea de Performanţa în Disfuncţiile Sexuale

Anxietatea de Performanţă: principala cauză a disfuncţiei erectile 

Ce este Anxietatea de Performanţă din punct de vedere sexual? 

Anxietatea în legătură cu performanţa în pat se traduce prin teama de a nu funcţiona adecvat în plan sexual. 

Anxietatea de performanţă, este cauza psihologică principală în apariţia disfuncţiei erectile. Este extrem de frecventă, in special la primul raport cu un nou partener sexual. Anxietatea de performanţă sau tracul este o problema ce poate apărea brusc la bărbații care au un eşec erectil in timpul unui act sexual. Acest eşec marchează experienţa sexuală care, însoţită de anxietate (teama) sau incapacitatea de a dobândi şi de a menţine o erecţie satisfăcătoare, domină experienţa sexuală.
 
În astfel de cazuri, persoana deplasează accentul pe modul în care funcţionează (“performează” ) şi nu pe plăcerea proprie şi pe cea a partenerului sau pe comunicarea interpersonală din timpul actului sexual. Cum am mai menţionat deja, frecvent, persoanele cu astfel de probleme se tem de faptul că nu vor avea erecţie, că dacă o au, o vor pierde pe parcurs sau că partenerii sexuali nu vor atinge orgasmul. Datorită cumulului de gânduri negative care împiedică relaxarea şi dedicarea completă a individului în plăcerea actului sexual, de cele mai multe ori, aceste temeri se şi adeveresc. În consecinţă posibilitatea ca erecţia să fie slabă sau uneori deloc este destul de mare, atunci când există această anxietate de performanţă.

Factori predispozanţi pentru Anxietatea de Performanță 

  • Factori predispozanţi: (lipsa de încredere în sine; pubertatea întârziată). 
  • Factori precipitatori: (eşec sexual sub influenţa alcoolului sau al altor substanţe, oboseala). 
  • Factori care menţin tulburarea: (anxietatea anticipatoare la fiecare tentativă de act sexual) 

Temeri principale care menţin Anxietatea de Performanță 

Teama ca partenera sau partenerul va fi nesatisfăcut. Persoana urmărită de această teamă crede că, partenerul îşi va da seama de dificultatea cu care se confruntă, şi din acest motiv îl va preţui mai puţin, fapt ce îl determină să interpreteze orice comentariu, oricât de nevinovat, ca un semn de dispreț. 

Teama de a nu fi umilit în public, apare mai ales la barbaţi. Aceştia sunt terorizaţi de ideea că ceilalţi ar putea afla problema lor si şi-ar putea bate joc de ei. 

Teama de dificultăţile sexuale ale partenerului; persoana cu astfel de probleme consideră că dacă partenerul suferă de vreo disfuncție sexuală înseamnă că ceva este în neregula “cu el “: ("dacă aş fi fost un bărbat adevărat, ea ar fi avut orgasm” sau” daca aş fi fost o femeie adevărata, el nu ar fi avut problem de erecţie”). Aceste temeri produc frustrări şi comportamente de evitare, fapt ce amplifică anxietatea de inadecvare a celuilalt. Astfel, persoana în cauză, fie aruncă întreaga vină asupra celuilalt, fie îşi asuma întreaga responsabilitate a eşecului, chiar dacă nu este complet responsabilă. Ambele comportamente fiind disfuncţionale şi non- constructive.

Ce pot sa fac? 

Activitatea sexuală a omului este condusă în primul rând de creier şi ulterior de glandele endocrine. Aceasta înseamnă că modalitatea noastră de gândire influenţează activitatea sexuală. Astfel încât dacă ai temeri, trac în ceea ce priveşte activitatea ta sexuală, ele provin datorită unui mod disfuncţional de gândire, care poate duce frecvent, îndeosebi în cazul bărbaţilor la tulburări ele erecției. 

NU TE MAI INGRIJORA! 
Frecventând câteva şedinţe de psihoterapie cognitiv-comportamentala te vei ajuta sa scapi de această anxietate care îţi poate influenţa funcţia erectilă, astfel încât acest tip de dificultate să nu mai fie problema ta! 
Apelează cu încredere la psiholog/ psihoterapeut! 

Îţi doresc succes, cât mai multă armonie şi echilibru interior! 

Cu căldură, 

Psihoterapeut Adina Demian

Pentru programări: tel: 0722453300 | email: psiholog@adinademian.ro

Copyright © 2013 Adina Demian. Prin utilizarea acestui site acceptati politica acestui site de utilizare a cooki-urilor.