Adina Demian
Psihoterapeut
Alege sa iti traiesti viata
in armonie si echilibru interior !

Distimia - Depresia Comună

Ce este Tulburarea Distimică?

Acest tip de tulburare face parte din categoria tulburărilor depresive. Elementul esenţial al tulburării distimice îl constituie dispoziţia depresivă cronică, survenind cea mai mare parte a zilei, mai multe zile da decât nu, timp de cel puţin 2 ani. Indicarea asupra dispoziţiei depresive este oferită ori de relatarea individului, fie de observaţiile făcute de alţii.

La copii, dispoziţia poate fi mai curând iritabilă decât depresivă, iar durata minimă de manifestare a simptomelor este de numai 1 an.

Cum se manifestă Tulburarea Distimică?

In cursul perioadelor de dispoziţie depresivă, cel puţin două dintre următoarele simptome adiţionale sunt prezente:

  • Apetit redus sau mâncat excesiv;
  • Insomnie sau hipersomnie;
  • Energie scăzută sau fatigabilitate;
  • Stimă de sine scăzută;
  • Capacitate de concentrare redusă sau dificultatea de a lua decizii;
  • Sentimente de disperare.

Indivizii pot remarca prezenţa notabilă a unui interes scăzut şi a autocriticii accentuate, privindu-se adesea pe ei înşişi ca neinteresanţi sau incapabili. Pentru că aceste simpzome au devenit atât de mult o parte a experienţei cotidiene a individului (de ex. "eu întotdeauna am fost astfel", "adică, exact cum sunt"), ele nu sunt relatate adesea decât dacă individul este întrebat în mod direct.

Elementele asociate ale tulburării distimice sunt similare cu cele ale episodului depresiv major, doar că la o intensitate mai redusă.

Multe studii sugerează că simptomele întâlnite cel mai frecvent în tulburarea distimică sunt sentimentele de insuficienţă, pierderea generalizată a interesului sau plăcerii, retragere socială, sentimentele de vinovăţie ori gânduri referitoare la trecut, sentimente de iritabilitate şi eficacitatea activităţii sau productivitatea sunt reduse.

La indivizii cu tulburare distimică simptomele vegetative (de ex. modificarea somnului, apetitului, greutăţii, etc.) par a fi mai puţin frecvente decât la persoanele cu episod depresiv major.

Ce pot să fac?

In situaţia in care, ai descoperit câteva dintre simptomele prezentate mai sus ca aparţinându-ţi, sau ai observat la cei din jurul tău aceste comportamente şi dispoziţii, te anunţ că ai făcut primul pas spre vindecare! De ce? Pentru că, această tulburare se datorează unui sistem de gândire fals, iraţional, iar prin intermediul psihoterapiei, există posibilitatea ca simptomele să se reducă considerabil, ba chiar să dispară! Iar tu, sau cei apropiaţi ţie care suferă de această dispoziţie depresivă cronică, se vor bucura cu uşurinţa naturală, din nou de viaţă! Apelează cu încredere la psiholog!

Îţi doresc succes, cât mai multă armonie şi echilibru interior!

Cu căldură,

Psihoterapeut Adina Demian

Pentru programări: tel: 0722453300 | email: psiholog@adinademian.ro

Copyright © 2013 Adina Demian. Prin utilizarea acestui site acceptati politica acestui site de utilizare a cooki-urilor.