Adina Demian
Psihoterapeut
Alege sa iti traiesti viata
in armonie si echilibru interior !

Ce este Psihoterapia Cognitiv Comportamentală ?

Dintre toate formele de psihoterapii disponibile in prezent, studiile de validare ştiinţifică susţin cel mai mult psihoterapia cognitiv comportamentala.

Psihoterapia cognitiv-comportamentală acţionează asupra unor aspecte deosebit de importante în echilibrul psihic şi emoţional al clientului:

 • modul de gândire,
 • stările emoţionale şi
 • comportamentele acestuia.

În ce dificultăţi mă poate ajuta psihoterapia cognitiv comportamentală?

Psihoterapia cognitiv- comportamentală este dovedită ştiinţific ca fiind printre cele mai eficiente metode psihoterapeutice în tratarea:

Tulburărilor de anxietate:

 • Atacul de panică

 • Agorafobia

 • Fobia socială şi anxietatea socială (timiditatea)

 • Fobiile specifice: - fobia de înălţime, apă, animale, avioane, lifturi, mijloace de transport în comun, spaţii înguste, răni, injecţii, sânge, etc.

 • Tulburarea obsesiv - compulsivă

 • Tulburarea anxioasă generalizată

 • Sindromul de stres posttraumatic

 • Tulburări ale conduitei alimentare

Tulburărilor depresive

Tulburărilor de comportament (dependenţă de jocuri de noroc, de alcool, etc.)

Stărilor emoţionale de furie, nervozitate, irascibilitate

Dificultăţilor şi disfuncţiilor sexuale

Dificultăţilor de relaţionare

Dificultăţilor profesionale

Neîncrederii în sine

Totodată pihoterapia cognitiv comportamentală este foarte eficientă şi în tratarea dificultăţilor din cadrul cuplului sau/şi al familiei.

În acelaşi timp, această formă de psihoterapie este o modalitate benefică de intervenţie psihologică în tulburările de personalitate.
 

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este intervenţia psihologică în sănătate şi boală. Psihoterapia în sănătate se referă la abordarea mecanismelor psihologice în promovarea şi optimizarea sănătăţii psihice şi în prevenirea patologiei. Psihoterapia în boală se referă la abordarea mecanismelor implicate în patologie.

Psihoterapia se mai numeşte şi "tratament psihologic" şi/sau "intervenţie psihologică" pentru problemele psihologice (psiho-emoţionale şi de comportament) şi pentru tulburările psihologice (tulburări psihice/mentale).

Cu alte cuvinte, psihoterapia este un tratament al tulburărilor emoţionale si al celor mentale. Persoanele care urmează o psihoterapie o pot face din foarte multe motive, dar au in comun faptul ca sunt nemulţumiţi de anumite aspecte ale vieţii lor.

Ce este consilierea psihologică?
Consilierea psihologică este intervenţia psihologică în scopul optimizării, autocunoaşterii şi dezvoltării personale şi /sau în scopul prevenţiei şi remiterii problemelor emoţionale, de gândire (cognitive) şi comportamentale.

Care este diferenţa între psiholog şi psihiatru?

O prima diferenţă între psiholog si psihiatru este chiar aceea a formarii lor ca specialişti: psihologul este absolvent al Facultăţii de Psihologie, in timp ce psihiatrul este absolvent al Facultăţii de Medicina, al specializării Psihiatrie.

Obiectul activităţii celor doi specialişti este însă acelaşi: omul, văzut doar din ipostaze diferite. Psihologul/psihoterapeutul se ocupă cu oferirea ajutorului, suportului şi ghidajului oamenilor în toate ipostazele lor, atât a omului normal care îşi doreşte optimizarea unor aspecte în cadrul vieţii sale, cât şi a omului cu tulburări psihice sau aflat în dificultate emoţională şi psihică. Pe cealaltă parte psihiatrul are în vedere doar persoanele cu probleme psihice.

Confuzia între cei doi specialişti apare tocmai datorită acestei suprapuneri a interesului fata de omul aflat in dificultate.

Fiind de formaţie medicală, psihiatrul de obicei îi oferă pacientului o soluţie, sub forma unui tratament medicamentos. Psihologul sau psihoterapeutul îi oferă clientului suport, îl ascultă, îl înţelege,îl ajută să identifice soluţiile si să işi rezolve problemele cu ajutorul propriilor forţe interioare.

Atunci când este cazul, cei doi specialişti este necesar să colaboreze pentru găsirea tratamentului optim în ceea ce-l priveşte pe client. Psihiatrul are rolul să îl ghideze pe client cu ajutorul medicaţiei adecvate iar psihologul sau psihoterapeutul are rolul să îl ghideze pe client prin şedinţele de psihoterapie sau consiliere psihologică.

Ce este Psihoterapia Online ?

Psihoterapia cognitiv- comportamentală este una dintre puţinele forme de psihoterapie care permite ca şedinţele să fie ţinute şi online şi să fie la fel de eficiente ca şi şedinţele din cabinet.

Dacă din diverse motive (locuieşti în altă ţară sau într-o zonă îndepărtată faţă de locaţia cabinetului, etc.) şi nu ai cum să ajungi la cabinet pentru şedinţa de psihoterapie, prin intermediul acestui cabinet, poţi beneficia de ajutorul dorit şi online.

Tot ce ai nevoie este un calculator sau un telefon cu acces la internet, căşti, microfon şi o locaţie unde să te simţi confortabil să discuţi cu psihoterapeutul, timp de 50 de minute, cât durează şedinţa de psihoterapie. Pe dipozitivul tău (calculatorul sau telefonul , etc.) cu acces la internet este nevoie să ai instalat programul Skype sau Yahoo Messenger- Voce, pentru a ne auzi.

Dacă te confrunţi cu anumite dificultăţi cum ar fi timiditatea, anxietatea, atacurile de panică, depresia, neîncrederea în sine, fobii, probleme de comunicare, stres, stări de nervozitate şi irascibilitate, problemele de dinamica sexuala psihogene (impotenta, probleme cu erecţia, ejacularea precoce, anorgasmia, frigiditatea etc.) sau alte problematici pe care doreşti să le discuţi cu un psiholog şi ai toate elementele descrise mai sus de care ai nevoie pentru psihoterapie online , contactează-mă cu încredere la datele de mai jos , pentru a stabili împreună o primă programare.

Psihoterapeut Adina Demian

telefon: 0722453300

email: psiholog@adinademian.ro
 

Care este rolul psihoterapeutului?

Psihoterapeutul şi clientul său, formează o echipă care lucrează împreună la identificarea şi rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă clientul. Rolul psihoterapeutului este acela de a-l susţine şi ghida, într-o manieră non judicativă şi empatică pe clientul său, pe drumul înspre conştientizarea, ameliorarea şi depăşirea dificultăţilor acestuia.
 

Care este rolul psihiatrului?

Psihiatrul este medicul specialist care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea cu ajutorul medicaţiei a tulburărilor psihice.
 

Cand e momentul sa-ţi cauti un alt psiholog?

Pe întreaga perioadă a Epocii de aur, Psihologia a fost interzisă în România. Aşadar, Psihologia şi Psihologii rămânând un domeniu şi o profesie Tabu o perioadă îndelungată. După cei 50 de ani de socialism, unora dintre noi, încă ne este greu să credem că un psiholog ne poate ajuta în vreun fel.

Cele 3 direcţii ale neîncrederii în ajutorul pe care mi-l poate oferi Psihologul

Această neîncredere în serviciile oferite de către un Psiholog, încă existentă, are rădăcinile în mai multe convingeri populare:

- "Nu ştiu cu ce mă poate ajuta un Psiholog!" :prima convingere se referă la faptul că, în cadrul Sistemului Românesc de sănătate, nu s-a mediatizat încă suficient de mult care este rolul unui psiholog în dobândirea şi menţinerea unei vieţi armonioase şi fericite ;

- "Sunt nebun dacă merg la Psiholog!" : o altă convingere provine datorită faptului că populaţia României nu este informată de diferenţa considerabilă între ce face un psiholog şi ce face un psihiatru, astfel încât mulţi dintre noi, tind să creadă în continuare că "Dacă merg la psiholog, înseamnă că sunt nebun" sau "ceilalţi or să creadă despre mine că sunt nebun, ceea ce este îngrozitor!"

- "Am fost la un Psiholog dar nu m-a ajutat cu nimic!": a treia convingere, care este una la fel de importantă ca primele două menţionate mai sus, se referă la acea parte a populaţiei care a participat la o şedinţă sau la două şedinţe cu un psiholog, însă datorită motivaţiei personale sau contextuale a renunţat sa mai meargă în continuare la aceste întâlniri.

Modificarea celor 3 convingeri limitative pentru ca eu să pot primi ajutorul dorit

Ca să primeşti ajutorul real pe care doar acest specialist, Psihologul ţi-l poate oferi şi să înlături prima convingere limitativă descrisă mai sus este nevoie SĂ TE INFORMEZI TU referitor la rolul psihologului, astfel încât pentru început, te invit să citeşti articolul:

Pentru a înlătura cea de a doua convingere limitativa şi să beneficiezi de ajutorul Psihologului, INFORMEAZĂ-TE, incepând prin a citi articolul:

Iar pentru îndepărtarea celei de a treia convingere limitativa, AI NEVOIE SĂ PERSEVEREZI! Este firesc ca, după ce ai încercat o dată să mergi la un psiholog şi ai renunţat să mai mergi după prima sau a doua şedinţă, (fie că nu ţi-a plăcut ceva din ce a spus, fie că simţeai că discuţia cu el nu te ajută aşa cum ţi-ai fi dorit, fie că te aşteptai la altceva, fie că ceva din comportamentul lui te-a determinat să îţi pierzi din încredere, fie că ţi s-a părut prea tânăr sau prea matur, etc.) să dobândeşti o oarecare îndoială în ajutorul pe care el ţi-l poate oferi. Însă, atenţie: dacă acel psiholog nu te-a ajutat aşa cum ţi-ai fi dorit, nu înseamnă că nici un psiholog nu te poate ajuta conform nevoilor tale!

La fel ca în toate celelalte domenii şi printre practicanţii acestui domeniu, poţi întâlni chiar de prima data un specialist cu care să nu fii compatibil! NU TE DESCURAJA! PERSEVEAREAZĂ, căutându-ţi un alt psiholog, PSIHOLOGUL POTRIVIT PENTRU TINE! Poţi primi ajutorul pe care ţi-l doreşti din partea specialistului, este nevoie însă să nu încetezi în a căuta!
Îţi doresc succes, cât mai multă armonie şi echilibru interior!

Copyright © 2013 Adina Demian. Prin utilizarea acestui site acceptati politica acestui site de utilizare a cooki-urilor.